JOTA-JOTI

De JOTA-JOTI is een landelijke ledenactiviteit van Scouting Nederland waarbij alles draait om communiceren. In het derde volle weekend van oktober ga je virtueel op kamp en leg je contact met Scouts van over de hele wereld. Je belangrijkste hulpmiddelen hierbij zijn de radio en het internet.

Wil je meer weten over de JOTA-JOTI of alvast in de stemming komen? Kijk dan gerust rond op de JOTA-JOTI website.

De datum voor de JOTA-JOTI 2019 is: 18, 19 en 20 oktober.

Kanaalindeling

Daar zit je dan als Scout tussen allemaal Bevers, saai zeg! Of wil je het als Welp over stoere Jungleboek-dingen hebben, terwijl er bijna alleen maar Explorers in het kanaal zitten die dat kinderachtig vinden? Normaal zie je wel hoe oud iemand is, of zie je aan de kleur Scoutfit blouse bij welk speltak hij of zij hoort, maar online zie je dat natuurlijk niet. Daar is iets op gevonden, de namen van de chatkanalen hebben de namen gekregen van de speltakken. Zo vind je snel het chatkanaal voor jouw speltak!

De chatkanalen zijn als volgt ingedeeld:

 • #dutchbevers, voor de speltak bevers (5 – 7 jaar)
 • #dutchwelpen, voor de speltak welpen (7 – 11 jaar)
 • #dutchscouts, voor de speltak scouts (11 – 15 jaar)
 • #dutchexplorers, voor de speltak explorers (15 – 18 jaar)
 • #dutchroverscouts, voor de speltak roverscouts (18 – 21 jaar)
 • #dutch voor alle scouts en zendamateurs die niet meer bij een speltak zitten.

JOTI regels

Tijdens de JOTI komen een heleboel scouts bij elkaar om met elkaar te chatten. Om dit allemaal gezellig te houden, is het de bedoeling dat je je aan enkele regels houdt. Lees de regels en houd je er dus aan.

 • Gedrag
  Gedraag je naar de Scoutingwet en -belofte. Heb respect voor je medescouts en operators (met een @ voor hun naam). Houd het gezellig en draag actief bij aan een positieve sfeer in het chatkanaal. Tegen pesten zullen harde maatregelen worden genomen. De operators zijn er voor om te kijken of alles goed verloopt, zullen waarschuwingen geven en indien nodig maatregelen nemen. Ze kunnen je bijvoorbeeld uit een kanaal zetten of je voor een bepaalde tijd van het ScoutLink-netwerk verwijderen.
 • Taal(gebruik)
  In de Nederlandstalige chatkanalen beginnend met #dutch wordt Nederlands gesproken. Schelden, ordinair taalgebruik, straattaal of elke andere taal dan Nederlands is niet toegestaan.
 • Idling (niets zeggen in een kanaal)
  Alleen maar in het kanaal zitten en niet meechatten, is niet toegestaan. Het is heel ongezellig en je houdt tijdens de JOTI een plekje bezet van iemand die wel heel graag wil chatten. Als je langer dan 30 minuten niets zegt, zal je automatisch verwijderd worden.
 • Flooden (meerdere zinnen achter elkaar)
  Flooding is niet toegestaan. Als je lukraak letters of tekens achter elkaar typt of elke keer dezelfde zin typt, kan dit door de andere chatters als erg vervelend ervaren worden. Zij kunnen, doordat jouw regels tekst elke keer op hun scherm verschijnen, geen gesprek meer met elkaar voeren.
 • Schrijven met alleen hoofdletters
  Dit wordt beschouwd als SCHREEUWEN en is niet toegestaan.
 • Persoonlijke informatie
  Geef nooit persoonlijke informatie! Hoe aardig de scout aan de andere kant ook lijkt, hij of zij kan heel iemand anders zijn met foute bedoelingen. Geef dus geen telefoonnummers, Instagram-, snapchat-gebruikersnamen of andere privé-informatie aan iemand door! Spreek ook nooit zomaar met iemand af om elkaar te ontmoeten.
 • Iemand vervelend?
  Als iemand vervelend doet in een kanaal zullen de actieve operators (Tijdens de JOTA-JOTI de scouts met een @ voor hun naam) dit meestal wel zien. Wat je in een privégesprek doet, kunnen zij helaas niet zien. Gebeurt er iets vervelends in een privégesprek, laat dit dan altijd aan je leiding zien.